Η μάχη στα Γαυγάμηλα

Την άνοιξη του 331 π.Χ. ο Αλέξανδρος έφυγε απ? την Αίγυπτο με κατεύθυνση τη Φοινίκη. Ο Δαρείος εντωμεταξύ ανασυγκρότησε τις δυνάμεις του και κατόρθωσε να συγκεντρώσει στη Βαβυλώνα μια γιγάντια πανστρατιά. Λέγεται ότι ολόκληρη η στρατιά του Δαρείου περιλάμβανε 40.000 ιππείς, 1.000.000 πεζούς, 200 δρεπανοφόρα άρματα, 15 ελέφαντες και κατευθύνθηκε σε περιοχή ανοιχτή για να αποφύγει τα αποτελέσματα της μάχης της Ισσού προς Άρβηλα.

 Και ο Αλέξανδρος όμως ολοκλήρωσε τις πολεμικές του προπαρασκευές και ετοιμάστηκε και προχώρησε από την Τύρο στη Δαμασκό, πέρασε με γέφυρες τον Ευφράτη ποταμό και κατόπιν με μεγάλη δυσκολία τον Τίγρη και πορεύτηκε προς τα Γαυγάμηλα για να αντιμετωπίσει τον Δαρείο που είχε στρατοπεδεύσει εκεί. Ο Αλέξανδρος δεν επιτέθηκε αμέσως. Έκανε πρώτα αναγνώριση του εδάφους και των μονάδων του εχθρού και αφού κατέστρωσε το σχέδιο μάχης επιτέθηκε την άλλη μέρα.

Το σχέδιο του Δαρείου ήταν φανερό: α) κύκλωση του εχθρού λόγω της μεγαλύτερης σε μήκος παράταξης του β) κατατεμάχιση της παράταξης του Αλεξάνδρου και κυρίως της Μακεδονικής Φάλαγγας.

Η δύναμη του Αλεξάνδρου ήταν 7.000 ιππείς και 40.000 πεζοί πολύ λιγότερη αριθμητικά από τη δύναμη του Δαρείου. Υπερτερούσε όμως ως προς την ποιότητα δηλαδή την πολεμική πείρα, την πειθαρχία, την αντοχή κλπ. Ο Αλέξανδρος προτίμησε να παρατάξει το στρατό σε σχήμα τετράπλευρου εξοικονομώντας δυνάμεις αλλά διατηρώντας ισχυρή την κύρια γραμμή της παράταξης. Ενίσχυσε βέβαια την δεξιά πλευρά της παράταξης την οποία θα οδηγούσε ο ίδιος. Ξεκίνησε κατευθυνόμενος προς την αριστερή πλευρά της παράταξης του Δαρείου. Ο Δαρείος διατάζει τότε τον Βήσσο με το ιππικό του να επιτεθεί εναντίον του Αλεξάνδρου και της δεξιάς παράταξης. Ο Αλέξανδρος τον αφήνει, για να τον αντιμετωπίσει η πλαγιοφυλακή, ενώ ο ίδιος επιτίθεται γρήγορα εναντίον της εξασθενημένης παράταξης του Δαρείου.

Εντωμεταξύ στην δεξιά πλευρά ο Παρμενίων αντιμετωπίζει ικανοποιητικά την επίθεση του Μαζαίου. Ο Αλέξανδρος εισδύει με τις κύριες δυνάμεις του στο κενό που δημιουργήθηκε. Με τεχνάσματα αντιμετωπίζει τα δρεπανοφόρα άρματα και τα εξουδετερώνει. Αρκετοί στρατιώτες του Δαρείου εκμεταλλεύονται κάποιο κενό και περνούν και αντεπιτίθενται στη δεύτερη γραμμή του Αλεξάνδρου, αλλά σύντομα αναγκάζονται να υποχωρήσουν.

Το σχέδιο του Αλεξάνδρου είχε πετύχει. Ο εχθρός αντιστέκεται για λίγο χρόνο και κατόπιν τρέπεται σε φυγή με πρώτο το Δαρείο. Έτσι η μάχη κατέληξε σε συντριβή της μεγάλης στρατιάς του Δαρείου. Οι απώλειες του Δαρείου είναι μεγάλες, ενώ του Αλεξάνδρου λίγες. Κύριοι παράγοντες της νίκης ήταν α) το εξαίρετο σχέδιο μάχης, β) η αριστοτεχνική διεύθυνση της μάχης, γ) η απόφαση να αντιμετωπίσει μόνο με την πλαγιοφυλακή τον Βήσσο και δ) η αριστερή πλαγιοφυλακή που κατόρθωσε να αμυνθεί στις επιθέσεις των ισχυρών εχθρικών δυνάμεων.

Μετά τη νίκη στα Γαυγάμηλα ο Αλέξανδρος ανακηρύχθηκε «Βασιλεύς της Ασίας». Μετά προχώρησε προς τη Βαβυλώνα και τα Σούσα. Έπειτα κατέλαβε και την Περσέπολη και προχώρησε στα Εκβάτανα όπου είχε καταφύγει ο Δαρείος. Πρόλαβαν όμως δυο στρατιές ? σύμμαχοι του Δαρείου ? και τον σκότωσαν. Από εκεί και πέρα Από εκεί και πέρα παρουσιάστηκαν στον Αλέξανδρο μεγάλες δυσκολίες στη διακυβέρνηση του τεράστιου κράτους. Οι πολυτέλειες και η εύκολη ζωή διέβρωσαν τους λιτούς και ετοιμοπόλεμους Μακεδόνες. Δημιουργήθηκαν εντωμεταξύ και οξύτατες αντιδράσεις από τους Έλληνες.

http://www.rhodes.aegean.gr/sxedia/grafdaskalou/fila%20ergasias/istoria%20d/d96.htm

Ίσως σας ενδιαφέρουν…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.