Τύμβος Λάδης
Στο πλαίσιο των σωστικών ανασκαφών που διενεργούνται κάθε χρόνο σε τύμβους του βόρειου Έβρου, άρχισε το 1998 η έρευνα ενός σχεδόν ισοπεδωμένου τύμβου στην τοποθεσία Βέργη, του χωριού Λάδη του Δήμου Μεταξάδων. Κατά την πρώτη ανασκαφική περίοδο αφαιρέθηκαν τμηματικά τα χώματα του τύμβου, με στόχο τη διάσωση ταφών και κτερισμάτων.
Αποκαλύφθηκαν σημεία πυρών και προσφορών με κεραμική που είναι γνωστή και από άλλους τύμβους του 1ου αι. μ.Χ. χωρίς όμως να εντοπιστεί καύση νεκρού ή άλλη ταφή αυτής της εποχής. Οι πρόχειρες λακκοειδείς ταφές χωρίς κτερίσματα, που βρέθηκαν στην ανατολική και νότια πλευρά του τύμβου, ανήκουν σε μεταγενέστερη εποχή. Διαπιστώθηκε επίσης ότι η κατασκευή του τύμβου είχε προκαλέσει καταστροφή στα στρώματα ενός μικρού νεολιθικού οικισμού που προϋπήρξε στην ίδια θέση.
Ακολούθησε μαγνητική διασκόπηση του χώρου με στόχο τον εντοπισμό της καύσης του νεκρού και την ανίχνευση λάκκων ή άλλων κατασκευών του νεολιθικού οικισμού. Τα αποτελέσματα υπήρξαν πολύ χρήσιμα για τη συνέχιση της έρευνας που ξανάρχισε και ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο του 2000.
Με βάση το γεωφυσικό κάνναβο και τις ακριβείς θέσεις των μαγνητικών ανωμαλιών, εντοπίστηκαν και ερευνήθηκαν επιχώσεις, ορύγματα και λάκκοι της νεολιθικής εποχής, χωρίς όμως να αποκαλυφθούν κατόψεις σπιτιών, δάπεδα ή άλλες κατασκευές.
Μεταξύ των νεολιθικών λάκκων αποκαλύφτηκαν δυο λακκοειδείς ταφές της ρωμαϊκής περιόδου, που ανήκουν η μια σε μικρό παιδί και η άλλη σε άλογο μικρής ηλικίας. Ο παιδικός τάφος χρονολογείται στον 1ο αι. μ.Χ. Στην ίδια εποχή πρέπει να ανήκει και η ταφή του αλόγου, παρόλο που δεν έχουν χρονολογηθεί με ακρίβεια τα εξαρτήματα της ιπποσκευής που βρέθηκαν μαζί του.
Η χρονολόγηση του οικισμού στην Τελική Νεολιθική (4500-3200 π.Χ.) στηρίζεται προς το παρόν στην κεραμική και τα άλλα ευρήματα (λίθινα και οστέινα εργαλεία, ειδώλια κ.α.) ενώ αργότερα θα υπάρξει και απόλυτη χρονολόγηση με τη ραδιοχρονολόγηση οργανικών καταλοίπων. Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται η φάση αυτή της Τελικής Νεολιθικής στο χώρο της ελληνικής Θράκης, αφού απουσιάζει από τους γνωστούς ως σήμερα νεολιθικούς οικισμούς της περιοχής.
πηγή http://http://www.eleftherovima.gr/cgi-bin/news/viewnews.cgi?newsid986634218,85953,