Αριστείδης
Αθηναίος πολίτης γιος του Λυσίμαχου. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 540 π.Χ. Πήρε μέρος στη μεταρρύθμιση που έκανε ο Κλεισθένης το 509 στο Αθηναϊκό πολίτευμα. Ήταν ένας από τους στρατηγούς στη μάχη του Μαραθώνα εναντίον των Περσών. Το 489 π.Χ. έγινε άρχοντας της πολιτείας. Το 483 π.Χ. διαφώνησε με τη γνώμη του Θεμιστοκλή να κατασκευάσουν μεγάλο στόλο, για να αντιμετωπίσουνε τους Πέρσες και εξοστρακίστηκε (διώχτηκε) απ’ την Αθήνα. Όμως λίγο πριν από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας συμφιλιώθηκε με το Θεμιστοκλή και γύρισε. Μάλιστα πήρε μέρος και στη ναυμαχία και διακρίθηκε.
Ήταν αρχηγός των Αθηναίων στη μάχη στις Πλαταιές. Όταν τελείωσαν οι αγώνες για την ελευθερία εναντίον των Περσών, ο Αριστείδης πρότεινε να κυβερνούν την πόλη άνθρωποι και από τις φτωχές τάξεις κι όχι μόνο οι πλούσιοι.Όταν ήταν αρχηγός του Αθηναϊκού στόλου, έδειξε τέτοια σύνεση και δικαιοσύνη, ώστε οι Έλληνες του ανάθεσαν την αρχηγία όλου του στόλου και κήρυξαν την Αθηναϊκή Ηγεμονία.Ο Αριστείδης καθόρισε με πνεύμα δικαιοσύνης τα χρήματα που έπρεπε να πληρώνουν οι σύμμαχοι στους Αθηναίους για τη συντήρηση του στόλου. Έδρα της συμμαχίας έγινε η Δήλος και εκεί βρισκόταν και το ταμείο των συμμάχων.
Ο Αριστείδης πέθανε στην Αθήνα το 469 π.Χ. πάρα πολύ φτωχός, αν και είχε στα χέρια του τους θησαυρούς όλης της Ελλάδας, γιατί εκείνο που χαρακτήριζε τον Αριστείδη, εκτός από τη σύνεση και την αγάπη προς την πατρίδα, ήταν η δικαιοσύνη του. Γι’ αυτό έχει μείνει στην Ιστορία με το όνομα “Αριστείδης ο Δίκαιος”.
Κατά την παράδοση, όταν γινόταν ψηφοφορία για την εξορία του Αριστείδη, ένας αγράμματος Αθηναίος πολίτης, που δε γνώριζε προσωπικά τον Αριστείδη, ζήτησε από τον ίδιο να γράψει στο όστρακο το όνομα “Αριστείδης”. Ο Αριστείδης τον ρώτησε τι του είχε κάνει ο άνθρωπος και ψήφιζε για την καταδίκη του. Εκείνος του απάντησε ότι απλώς δεν μπορούσε να ακούει συνέχεια να τον φωνάζουν “Δίκαιο”. Και ο Αριστείδης χωρίς να διστάσει έγραψε το όνομά του πάνω στο όστρακο.