Καστανιές

Η ιστορία του χωριού σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων χάνεται στο μακρινό παρελθόν .Αποδεικτικά στοιχεία για την ακριβή χρονολογία ίδρυσης του χωριού δεν υπάρχουν. Όμως οι αφηγήσεις των κατοίκων , όπως μεταφέρθηκαν από στόμα σε στόμα , από γενιά σε γενιά μπορεί να φανερώνουν πραγματικά γεγονότα.Το χωριό πήρε την ονομασία Καστανιές, γιατί στον ίδιο χώρο τα πολύ παλιά χρόνια υπήρχε η αρχαία κωμόπολη Καστανούσα ή Καστανατσός. Αυτό αποδεικνύεται από ένα ασημένιο δίσκο που βρέθηκε από τους κατοίκους του χωριού. Αυτός ο δίσκος ήταν αφιέρωμα ενός Κωνσταντινοπουλίτη στην Εκλλησία της Καστανούσας.

Η έκταση του χωριού ήταν μεγάλη , αφού εκτείνονταν πέρα από τα σημερινά του όρια προς τα Ρίζια και σε μια τοποθεσία, την Τούμπα .Η άποψη αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι στη περιοχή αυτή βρέθηκαν χαλάσματα και οικοδομικά υλικά.Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ονομάστηκε Τσουρέκ-κιοϊ (Tchorekeui ) ,γιατί στο χωριό εμφανίστηκε επιδημία χολέρας και τα 3/4 του πληθυσμού αφανίστηκαν απο την αρρώστια .Έμεινε μόνο το 1/4 που στα τουρκική διάλεκτο σημαίνει (τσουρέκ) .

Η χρονολογία δεν είναι γνωστή , αλλά από ιστορικά βιβλία βρίσκουμε στοιχεία για επιδημία χολέρας στην περιοχή της Ανδριανούπολης τα χρόνια 1347-1348 και στα τέλη του 17ου αιώνα . Αν δεχτούμε ότι οι Τούρκοι άλλαζαν το όνομα κάθε χωριού που κατελάμβαναν από κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που είχε ,τότε το χωρίο πήρε την ονομασία του από τα πρώτα χρόνια της κατάκτησης της περιοχής της Αδριανούπολης . Η επιδημία χολέρας ήταν συνηθισμένο φαινόμενο εκείνη την εποχή , γιατί υπήρχαν σκόρπια πτώματα ανθρώπων και ζώων εξαιτίας των συνεχόμενων πολέμων.
Το γεγονός αυτό ήταν σίγουρα συνταρακτικό για εκείνη την εποχή αφού δόθηκε το όνομα και δεν πέρασε απαρατήρητο .Η άποψη μερικών ότι το χωριό πήρε το όνομα , όταν στις αρχές του αιώνα μας κάηκε από τους Τούρκους καταρρίπτετε , γιατί υπάρχουν αποδεικτικά γραπτά στοιχεία που φανερώνουν την ύπαρξη της ονομασίας και στον προηγούμενο αιώνα τον 19ο.

Συγκεκριμένα υπάρχει ένα ενοικιαστήριο έγγραφο ,στο οποίο φαίνεται ότι οι κατοικοι του χωριού Τσουρέκ-κιοϊ της περιοχής Αδριανούπολης νοίκιασαν το Μεγάλο Παντοπωλείο του χωριού στον κύριο Χατζή Βασίλη του Ευσταθίου τρία ολόκληρα χρόνια .Το έγγραφο υπογράφεται στις 27 Νοεμβρίου 1884 .
Την μακραίωνη ύπαρξη του χωριού μαρτυρούν ακόμη και οι τάφοι στο νεκροταφείο του χωριού . Εκεί υπάρχουν ταφόπλακες στις οποίες αναγράφονται ημερομηνίες θανάτου στις αρχές του 1800 και παλαιότερα Πάνω στις πλάκες είναι χαραγμένα λόγια γραμμένα στη βυζαντινή γλώσσα στοιχείο που αποδεικνύει την επαφή του χωριού με την ακμάζουσα Αδριανούπολη . Οι μαρμάρινες πλάκες αγοράζονταν από τεχνίτες της Αδριανούπολης.

http://members.tripod.com/Rizia/histrizia.html


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Ίσως σας ενδιαφέρουν…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.